Tussen Schoolse Ateliers

Atelier

Kamishibai

Kamishibai – het Verhalenkastje

Kamishibai is een eeuwenoude Japanse vertelvorm. Kami betekent ‘papier’ en shibai betekent ‘drama’, letterlijk papieren drama dus.
Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. De vertellers reden rond op hun fiets en hadden op het bagagerek hun koopwaar bevestigd.

Bovenop de doos met koopwaar bevond zich een verhalenkastje, een minitheatertje. Het theatertje stond garant voor een goede klantenbinding. Voordat de verteller begon, sloeg hij op een trommel of gebruikte hij houten kleppers om de aandacht te trekken. Kinderen stroomden toe om het verhaal goed te kunnen volgen.

In de TSA activiteit Kamishibai hoor je iedere week een nieuw verhaal. Én we gaan aan de slag met zèlf verhalen en illustraties maken. En wie dat wil mag zelf een kamishibai verhaal vertellen aan de groep.

Laura Faber
De docent

Laura, kwart japans, moeder en juf, grafisch ontwerper en illustrator, begeleidt deze activiteit.

Leuk nieuwtje:

Ik ben onlangs begonnen met het inspreken van audioboeken. Mijn eerste boek staat nu online (Storytel, Luisterrijk en Online Bibliotheek) 🙂 . Het is een kinderboek over twee hartsvriendinnen waarvan er één naar Australië emigreert, en hoe ze hun vriendschap op afstand beleven (digitale media enzo). Deel twee ben ik nu aan het inspreken..

Nu bij Luisterrijk
https://www.luisterrijk.nl/…/97894…/fleur-en-avril-2-far

bij Storytel
https://www.storytel.com/…/2622347-Fleur-en-Avril-2-Far

én bij de Online Bibliotheek
https://www.onlinebibliotheek.nl/…/fleur-en-avril-2-far…