Tussen Schoolse Ateliers

Atelier

Bestuivende bijen

Bijen Bestuiven

Bijen en bestuivende insecten zijn essentieel in onze wereld voor de bestuiving van ons voedsel en het grootste deel van de voorplanting van wilde planten en bloemen. En niemand kan kinderen beter meenemen in de wereld van deze insecten dan een echte imker.
Vanaf blok 2 komt komt Geert Van Kerckhove op onze school les aan de kinderen geven over bijen. Niet alleen (honing)bijen maar ook andere bestuivende insecten komen aan bod. Het gaat dus niet vooral over honing maar de rol van bijen, vlinders, hommels, zweefvliegen, wespen, …. en waar ze wonen, wat ze produceren, wat ze eten, nodig hebben om te overleven, etc.

Er dus ook veel aandacht besteed aan bloemen en planten, onze voedselproductie, de inrichting van de natuur en dat soort belangrijke zaken. De imker heeft natuurlijk ook een hoop didactisch materiaal die hij meeneemt naar de school om de kinderen hier kennis mee te laten maken en in de lente van 2019 krijgt de school haar eigen bijenvolk die de kinderen samen met de imker gaan bestuderen. Maar er staan nog veel meer leuke activiteiten gepland zoals het proeven van honing, maken van lippenbalsem, propolis tinctuur, kijken naar insecten door een microscoop en nog veel meer.

Dislaimer

Tijdens de TSA activiteit Bestuivende Bijen vinden bepaalde activiteiten in en bij een bijenkast plaats. Kinderen worden in de buurt van bijenkasten zelden gestoken maar het kan voorvallen dat uw kind zou gestoken worden. Wij nemen maatregelen om dit zo veel mogelijk te voorkomen maar het valt niet uit te sluiten. Bij deelname aan de TSA stelt u de Leonardo da Vinci School, Stichting WellBeeing.org en de betreffende imker die de TSA begeleid vrij van enige gerechtelijke vervolging en verantwoordelijkheid ten aanzien van het steken van de bijen.

Wij hopen u voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben.

Bestuivende bijen 

Door Blitse Blogger Peri

Ik heb hier mijn onderwerp over gehouden omdat, ik zag dat er nog niks over was geschreven terwijl het juist een belangrijke en interessante tsa is. Bijen zijn heel belangenrijk voor de natuur want zonder de bijen kunnen wij niet leven, ze pakken wat stuifmeel en nectar en maken daar onze lekkere honing van maar ze zorgen er ook voor dat er meer planten komen en planten maken zuurstof en wij leven op zuurstof, is het dan niet leuk om daar meer over te weten? De docent is Geert en hij is een imker, dat is hij bijna altijd. Hij heeft dit met een doel gestart en dat doel is om gewoon buiten te zijn in de frisse lucht, Daarom vindt hij het fijn om buiten te zijn. Je hebt een binnen en een buiten les. Binnen krijg je les over de bijen en buiten ga je dingen planten om te zorgen dat er meer bijen komen. Heel leuk dus. Ik vroeg aan wat kinderen wat ze er van vonden en ze vonden het allemaal heel leuk! 

Geert Van Kerckhove
De docent

Geert Van Kerckhove, is imker-docent van WellBeeing.org ↓