Tussen Schoolse Ateliers

Atelier

Alles met hout

In mijn meubelwerkplaats om de hoek van de school kunnen kinderen vanaf groep 3 aan de slag met allerhande handgereedschap. Hamers, boren, zagen etc. De materialen waar mee wordt gewerkt zijn allerlei soorten hout, spijkers, schroeven en metaalbeslag zoals scharnieren. Een deel van de lessen wordt ingevuld met opdrachten waarin zoveel mogelijk technieken aan bod komen. Ook wordt er veel samengewerkt en kunnen zelfbedachte ontwerpen worden uitgevoerd en is er tijd om te experimenteren. In de komende serie lessen wordt de figuurzaag geïntroduceerd. Hiermee kunnen de kinderen hun zelfontworpen mobile zagen. Projecten die aan bod komen zijn het maken van een houten doosje, fotolijstje, vogelhuisje, mobile enz.

Interview alles met hout 

Door Blitse Blogger Tesse

Ik vroeg me af hoe is Mirjam begonnen met het met het maken van houten dingen? Is ze geinspireerd door iemand of vond ze het altijd al leuk? Ik zit zelf ook op de tsa ik zelf vind het een leuke tsa dit was ook handig voor het interview.  

Je gaat naar een atelier zo´n 20 meter van de school. Het is best wel een klein atelier maar groot genoeg voor ongeveer 7 kinderen. Ik zelf vindt het een hele leuke tsa. Ik ben zelf best vaak op de tsa geweest. Misschien vraag je af wat maak je er allemaal ik ga een paar voorbeelden geven zoals een klein Robotje of een bootje, kistje of een doosje en nog veel meer genoeg informatie we gaan door naar het interview.  

Vraag 1: hoe is Mirjam begonnen met het maken van houten spullen
Antwoord: ze vond altijd al leuk om met haar handen te werken in 1990 is ze naar de meubelvakschool daar leerde ze houten meubels te maken  

Vraag 2: wat zou ze anders doen als ze dit niet had gedaan  
Antwoord: ze wouw architect worden alleen ze vond het te weinig met je handen en te veel met je hoofd  

Vraag 3: waar haalt ze haar hout vandaan  
Antwoord: heel veel van de straat en een beetje hout vanuit de tuin van de bomen en een klein beetje uit de winkel  

Vraag 4: heeft ze ook hele grote dingen gemaakt  
Antwoord: ze heeft hele grote kasten en kleding kasten gemaakt  

Vraag 5: hoezo geef je les in een atelier en niet op school 
Antwoord: hier kunnen we meer stof en geluid maken  

Mirjam Spanier
De docent

Mijn naam is Mirjam Spanier, ik ben sinds 1996 werkzaam als zelfstandig meubelmaker. Sinds 2010 ben ik in het onderwijs werkzaam als docent beeldende vorming en geef ik op verschillende scholen timmercursussen.