Atelier

Yoga

Stilzitten als een kikker, brullen als een leeuw, op reis door de woestijn en onderweg een krijger zijn: Kinderyoga is in de eerste plaats een fijne en leuke manier voor kinderen om te bewegen! Tijdens kinderyogalessen gaat het niet om prestatie of competitie, het is het plezier dat telt. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af.

Kinderen maken tijdens de lessen op een speelse wijze kennis met yoga door yogahoudingen te doen maar ook leren zij ontspannen door massageoefeningen, korte meditatie, visualisatie & ademhalingsoefeningen en oefeningen waar kinderen hun creativiteit in kwijt kunnen.

Het  kind leert zich tijdens de yogales bewust te worden van zichzelf: wat is mijn kracht, wat vind ik fijn en wat niet, hoe respecteer ik mijzelf en de ander, waar liggen mijn grenzen, wat kan ik allemaal met mijn lichaam, wat wil ik? Het kind ontdekt zichzelf met kinderyogales. Het leert zijn zintuigen gebruiken. Wat hoor ik allemaal als ik echt stil ben? En wat gebeurt er allemaal van binnen bij mij? Ook wordt samenwerking gestimuleerd door samenwerkingsspelletjes en krijgen kinderen de ruimte om te zijn wie zij willen zijn.

De lessen hebben een thema dat aansluit op de belevingswereld van het kind. Thema’s zijn bijvoorbeeld het dierenrijk, het oerwoud, het lichaam, jaargetijden, samenwerken, ontspannen aanspannen, geluk, de reis, het heelal etc.  Er word gebruik gemaakt van muziek, meditatiebel en van tijd tot tijd van boeken die bij het thema passen.

Sommige kinderen hebben zoveel last van buikpijn, dat ze niet naar school kunnen, terwijl er geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Kinderyoga lijkt te helpen bij kinderen die last hebben van zogenaamde functionele buikpijn. Kinderarts Judith Deckers-Kocken deed samen met yogalerares Helen Purperhart een veelbelovende proef met yoga. In april start in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een wetenschappelijk onderzoek bij kinderen met functionele buikpijn om wetenschappelijk bewijs te verzamelen voor de yoga-aanpak. Huisartsen is verzocht kinderen tussen de 8 en 18 jaar die langer dan twee maanden buikpijnklachten hebben zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak, naar het buikpijnspreekuur door te verwijzen.

Buikenyoga is een vorm van kinderyoga, die speciaal ontwikkeld is voor kinderen met functionele buikpijn. Voor buikenyoga zijn een aantal fysieke houdingen uit de Hatha yoga geselecteerd. Buikenyoga leert kinderen met functionele buikpijn de kunst van het ontspannen en loslaten. Kinderen ontdekken wat het effect is van het naar voren en naar achteren buigen in hun lijf. De adem is een belangrijk onderdeel binnen de buikenyoga, omdat spanning, stress en de adem nauw samen hangen. Bij buikpijn houdt een kind vaak onbewust spanning vast door te verkrampen. Dit gaat gecombineerd met het inhouden van de adem. Het inhouden van de adem kan extra spanning geven en de buikpijn erger maken. Bij buikenyoga leert het kind hoe het met behulp van de uitademing spanning los kan laten in een houding. Helen Purperhart geeft sinds 1998 yoga aan kinderen en is gespecialiseerd in buikenyoga.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan twee studies van start: een onderzoek naar het effect van yoga bij kinderen met functionele buikpijn en een studie naar het effect van probiotica bij bacteriële overgroei, de SIBO-studie. Wanneer een kinderarts of een huisarts een patiënt heeft met chronische buikpijn, is het belangrijk dat de meest voorkomende ziektebeelden worden uitgesloten. Dat betekent dat aanvullend onderzoek wordt verricht naar aandoeningen als glutenallergie en parasitaire darminfecties.  Bij kinderen die worden aangemeld voor het buikpijnspreekuur, wordt een ademtest afgenomen om te kijken of er bacteriële overgroei aanwezig is. Als dat het geval is, wordt uitleg gegeven over de SIBO-studie; als dat niet het geval is, worden ouders en patiënt geïnformeerd over de Yoga-studie.

Yoga

Door Blitse Blogger Nina

Bij yoga leer je elke les wel nieuwe houdingen bijvoorbeeld 1e en 2e krijger. Yoga is leuk omdat het aan de ene kant actief is en aan de andere kant rustgevend is, de eindspellen zijn ook erg leuk bijvoorbeeld masseren of de sluipende tijger wil je weten was dat is kom naar yoga. De sfeer is ook erg goed en gezellig (maar niet te). Marije Roede (de docent) is ook erg aardig. Ze geeft al 15 jaar les in yoga aan basisscholen en middelbare scholen. Iedereen kan yoga leren en stel je denkt nu dat yoga saai is dat is het echt niet. Yoga gaat over je zelf leren kennen maar ook om vanuit daar je om te zetten voor de wereld. Je leert om verbonden te zijn met elkaar. Meer weten over yoga ga op yoga.

Marije Roede
De docent

Marije beoefent zelf met heel veel passie al jarenlang yoga. Yoga geeft haar energie, levensvreugde en een kalme(re) geest! Naast de yoga is ook werken met kinderen een heel grote passie van Marije. Van jongs af aan past Marije op kinderen, zij is au pair geweest, heeft op verschillende crèches en BSO’s als begeleider gewerkt en is mentor geweest op basisscholen in Amsterdam. Het was een logische stap om naast het lesgeven aan volwassenen ook yogales aan kinderen te gaan geven. Zij geeft sinds een aantal jaar wekelijks les aan kinderen op basisscholen en aan kinderen in de naschoolse opvang. Sinds kort geeft zij ook les op middelbare scholen in Amsterdam.

De puurheid, het optimisme en de vrolijkheid van kinderen vindt Marije heel bijzonder. Kinderen leren haar heel veel, bijvoorbeeld om echt in het moment te zijn. Gelukkig kan zij ook wat aan de kinderen meegeven: wat rust en bezinning in een tijd waarin kinderen overladen worden met prikkels. Ook krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen, leren ze samenwerken, worden ze sterker en flexibeler en hebben ze het vooral heel erg leuk tijdens de kinderyoga les!